Bugün 24 Kasım 2024 Pazar
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.985
    %0
  • Dolar
    34.5383
    %0
  • Euro
    35.9979
    %0
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Taleplerimiz görmezden geliniyor”
01 Temmuz 2021 Perşembe 17:50

“Taleplerimiz görmezden geliniyor”

Meslek mensuplarının özveriyle gayretli bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, meslektaşlarımızın çözümü son derece basit ve insancıl

Meslek mensuplarının özveriyle gayretli bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, “Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, meslektaşlarımızın çözümü son derece basit ve insancıl talepleri maalesef görmezden gelinmiştir” dedi.

 

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, 1 – 20 Temmuz arasında uygulanan Mali Tatil ile ilgili Oda binasında basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Yıllardır dile getirdikleri taleplerin görmezden gelindiğinin altını çizen Çavdar, meslek camiasının gerçek anlamda mali tatil yapamadığını söyledi. Taleplerinin basit ve uygulanabilir olduğunu vurgulayan Çavdar, “Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebep olarak görmemekte. Bu sebeple, mükellefler için geçerli olan mücbir sebep halinin meslek mensupları için de geçerli olması sağlanmalı. Hali hazırda mevcut olan mali tatil, gerçek anlamda meslektaşlarımızın faydalanabileceği bir tatil değil. Meslektaşlarımız olağan zamanda yaptıkları işleri yine bu dönemde de yapmak zorunda kalmakta. Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayında verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin Ağustos ayında verilmesi sağlanmalı” diye konuştu.

samaaa.jpg

“MESLEK MÜCADELESİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Yıllardır verilen mücadele sonucunda çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik mesleğinin ülkemizde yasal statüye kavuşmasını sağlayan ve 13 Haziran 1989 tarihinde uygulamaya giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun bu yıl 32’inci yılını kutladıklarını hatırlatan Çavdar, “Mesleki mücadelemizde emeği geçen meslektaşlarımıza gönülden teşekkür ediyor, ebediyete intikal etmiş meslektaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Bizler, üst birliğimiz olan TÜRMOB’un örgütlenmesi; 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası, 8 Yeminli Mali Müşavir Odası ailesi olarak, demokrasi mücadelesi ile birlikte meslek mücadelemizi de sürdürmekteyiz. Demokrasinin ve özgürlüklerin olmadığı bir toplumda hiçbir şeyin değerinin olamayacağı konusundaki düşüncemizin daima arkasında durmaktayız” dedi.

 

“BASİT TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

“Geçtiğimiz 32 yıl içerisinde meslek mensuplarımız, ülke ekonomisinin gelişimi için çalışmış, ürettiği değeri toplumla paylaşmış, mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlenmiş, devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri ile yerine getirmiştir” diyen Çavdar, şunları dile getirdi:

“Muhasebe, denetim ve danışmanlık hizmetleriyle ekonominin en önemli paydaşlarından biri olan meslektaşlarımız, çağın gerektirdiği teknolojik yeterliliğe uyum sağlamış, yurt içi ve yurt dışındaki tüm gelişmeleri izleyerek, yapıcı görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, meslektaşlarımızın çözümü son derece basit ve insancıl talepleri maalesef görmezden gelinmiştir.”

sam-6962.jpg

TALEPLERİNİ SIRALADI

Meslek camiasının taleplerini de dile getiren Çavdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meslektaşlarımız, hastane yataklarında yatarken, evladını, annesini, babasını, yakınlarını kaybetmişken, yeni doğum yapmışken bile beyanname ve bildirim göndermek zorunda kalmakta. Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebep olarak görmemekte. Bu sebeple, mükellefler için geçerli olan mücbir sebep halinin meslek mensupları için de geçerli olması sağlanmalı. Hali hazırda mevcut olan mali tatil, gerçek anlamda meslektaşlarımızın faydalanabileceği bir tatil değil. Meslektaşlarımız olağan zamanda yaptıkları işleri yine bu dönemde de yapmak zorunda kalmakta. Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayında verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin Ağustos ayında verilmesi sağlanmalı. Mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmekte. Yetkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan mali müşavirlik mesleğinin, yetki ve sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerekmekte. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmeli. Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalı. Serbest meslek geliri Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasına bağlanmalı. Meslek Mensupları tarafından aracılık ve sorumluluk sözleşmeleri kapsamında mükellefleri adına verilen beyannameler üzerinden tarh edilen verginin binde birinin ‘Meslek Mensubu Gider Katılım Payı’ olarak meslek mensupları tarafından ödenecek Yıllık Gelir veya Kurumlar Vergilerinden indirilmesinin önü açılmalı. Yapılacak reformların sadece bir meslek grubuna mal edilmemesi ve tüm serbest meslek mensupları düşünülerek düzenlemelerin yapılması gerekmekte.” HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 1338 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim