TMO’nun fiyat açıklaması bekleniyor
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis üyelerinden Ahmet Yılmaz, Veli Karasu ve Murat Köseoğlu, sektörleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Hububat ticaretiyle uğraşan sektör temsilcileri, bu sezon iklim şartlarından dolayı hasat döneminin biraz geç başlayacağına dikkat çekti. Sahil bölgelerinde hasadın 5 Haziran’dan önce başlamayacağını belirten ATB Meclis Başkan Yardımcısı ve Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Murat Köseoğlu, çiftçileri nemden dolayı erken hasat yapmamaları konusunda uyardı. Fabrikaların elinde buğday olduğunu ve çok fazla alım yapmadıklarını söyleyen ATB Meclisi Katip Üyesi ve Çeşitli Mallar Meslek Komitesi Üyesi Veli Karasu ise, bu yıl işlerinin zor olduğunu belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), buğday taban fiyatını açıklamasının önemli olduğunun altını çizen ATB Meclisi ve Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Ahmet Yılmaz ise, fiyat beklentisinin 9-10 lira civarında olduğunu kaydetti.
“TMO’NUN FİYAT AÇIKLAMASI ÇOK ÖNEMLİ”
TMO’nun buğday taban fiyatını açıklamamasının kendilerini etkilediğini kaydeden ATB Meclisi ve Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Ahmet Yılmaz, “TMO, fabrikalara yüklü miktarda mal verdi. Sezonda fabrikalar alıma yavaştan girecek gibi bir görüntü var. Şuanda TMO’nun fiyat açıklaması çok önemli. Üreticinin fiyat beklentisi çok yüksek. 9-10 lira gibi bir fiyat beklentisi var” dedi.
“BU YIL İŞİMİZ BİRAZ ZOR”
Buğday taban fiyatının 10 lira olarak bile açıklansa 7-8 liraya fabrikalara satmaya razı olduklarını kaydeden ATB Meclisi Katip Üyesi ve Çeşitli Mallar Meslek Komitesi Üyesi Veli Karasu ise, fabrikaların elinde buğday olduğunu ve düşük miktarlarda alım yaptıklarını belirtti. Fiyatların düşük olmasının önümüzdeki sezonda ekim alanlarını daraltacağına işaret eden Karasu, havaların yağışlı geçtiğine işaret ederek, “Şuanda tabanın nemli olmasından dolayı ot ilacı atılmasına rağmen yeniden ot çıktı. Biçerdöverler hızlı giderse otlar ister istemez buğdaya karışacak. Böyle olunca buğday ısınır ve fabrikalara satış zorlaşır. Bu yıl işimiz biraz zor” açıklamasında bulundu.
“BÖLGEMİZDE HASAT 5 HAZİRAN’DAN SONRA BAŞLAYACAK”
Sahil bölgelerinde normalde 15-20 Mayıs arasında hasat döneminin başladığını belirterek bu yıl iklimsel şartlardan dolayı kayma olduğunu bildiren ATB Meclis Başkan Yardımcısı ve Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi Üyesi Murat Köseoğlu, “Böyle giderse 5 Haziran’dan önce tarlalara giremeyeceğiz. Çünkü, toprak çok nemli. Mahsul kurusa bile hasat olmayacak gibi görünüyor” diye konuştu.
“BELİRSİZLİK VAR”
İklimsel koşulların hasat dönemini biraz ileri atmasının avantaj sağladığını belirten Köseoğlu, “Çünkü bir belirsizlik var. Ne kadar mal alınacak bilinmiyor. Sanayicinin bir talebi yok. Geçmiş yıllardaki gibi çok büyük bir beklenti bulunmuyor” dedi.
“ARADA KALIYORUZ”
Biçerdöver konusunda uyarılarda bulunduklarını bildiren Köseoğlu, “Biçerdöver gelip tarlanın başına durduğu anda bizler çiftçi ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz hasat için erken olduğu konusunda uyarıyoruz. Biçerci biçip yeni bir bölgeye geçmek, çiftçi ise biran önce hasat yaparak ekeceği ikinci ürün için hazırlık yapmak istiyor. Böyle olunca biz sanayicilerle aralarında kalıyoruz. Sanayici ‘bunda ot var, nem oranı yüksek’ diyor” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim