Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Toprak ele motif dile geldi”
06 Nisan 2023 Perşembe 13:19

“Toprak ele motif dile geldi”

Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi kursiyerleri, toprağı motiflerle buluşturdu. Toprağın şekil bularak seramik haline geldiği ve tarihi anlamı olan motiflerle bezendiği el emeği göz nuru eserler, Antalya Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor.

Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi (HEM) kursiyerlerinin ürettiği birbirinden güzel eserler, Antalya Müzesi’nde açılan sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. HEM kursiyerlerinin toprağa şekil vererek motiflerle güzelleştirdiği eserlerin yer aldığı seramik ve el nakışı sergisi, Antalya Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor. 3 Nisan Pazartesi günü açılan sergi, yarın sona erecek. El emeği göz nuru eserlerin yer aldığı sergide satılan ürünlerden elde edilen gelir ise öğrencilere geri dönüyor.

sam-1676.JPG

"EL DOKUMALARI SERAMİKLE BULUŞTU"
Kursiyelerin büyük emeklerle ürettiği eserlerin yer aldığı sergi ile ilgili bilgi veren Döşemealtı HEM seramik öğretmeni Candan Gündüz, Döşemealtı ilçesinin halısıyla ünlü olduğuna işaret ederek el dokumalarına dikkat çekti. Nakışa yansıtılan el dokumalarının seramikle buluşturulduğunu belirten Gündüz, genelde Döşemealtı ürünlerinin olmasıyla birlikte sadece Döşemealtı'nı değil diğer şehirleri anımsatan eserlerin de bulunduğuna işaret etti. "Burada Türk toplumuna ait yaşanmış medeniyetlerin izlerini taşıyan eserler var" diyen Gündüz, topraktan elde edilen seramiklerin üzerine anlamlı motiflerin işlendiği için serginin adını “Toprak ele motif dile geldi” olarak belirlediklerini bildirdi. 

candan-gunduz-solda-filiz-goksu-sagda-001.JPG

"ANADOLU'DAKİ MOTİFLERİN DİLİNİ ANLATMAYA ÇALIŞTIK"

Döşemealtı HEM el nakışları öğretmeni Filiz Göksu ise, "Motifleri dile getirirken özellikle halı desenlerinden faydalandık. Müzelerde yer alan halılardan motifleri örtülere, objelere, çanta ve kemerlere uyarladık. 'Motifler dile geldi' derken amacımız geçmiş dönemlerde halılarda, kilimlerde kullanılan motiflerin anlamlarını yansıtmak ve farkındalık oluşturmaktı. Desenlerin tanınmasını sağlamak istedik. Sadece Döşemealtı halısından değil, Çanakkale, Muğla gibi Türkiye'nin çeşitli yerlerinden desenler aldık. Anadolu'daki motiflerin dilini anlatmaya çalıştık. Bu nazar içinmiş, bu koruma amaçlıymış, bu mutluluğu temsil ediyormuş gibi bir farkındalık yaratmak istedik. Çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Bu sayede insanlar hem Döşemealtı Halk Eğitimi Merkezi'ni hem de motifleri tanıdı" dedi.

sam-1686.JPG

SANATSEVERLER ESERLERE DEĞER VERİYOR
El yapımı eserlerin ne kadar değerli olduğunu bilen insanlarla karşılaşmaktan mutluluk duyduklarını da belirten Göksu, "Bazı sanatseverler daha biz eserleri yorumlamaya başlamadan onlar bize anlatıyor ve değerinde ücretlerle satın alıyor. Eserlerimize değer verildiğini görmek ve değerinde ücretlerle satılması bizleri mutlu ediyor" diyerek sergi gelirlerinin öğrencilere geri döndüğüne dikkat çekti.

sam-1682.JPG

HAFTAYA BAŞKA BİR SERGİ AÇILACAK
3 Nisan'da açılan sergi, 7 Nisan (yarın) akşamına kadar açık kalacak. Döşemealtı HEM tarafından aynı yerde Pazartesi günü geri dönüşüm üzerine başka bir sergi açılışı yapılacak. Geri dönüşümü anlatan sergi de 14 Nisan'a kadar açık olacak. HABER: YUSUF KATRAĞ

sam-1693.JPGsam-1697.JPGsam-1699.JPGsam-1677.JPG

Bu haber toplam 1230 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim