“Trafik sorunu artık herkesin dilinde”
ATSO Meclis üyeleri, kent trafiğinin çok kötü durumda olduğuna dikkat çekerek çözüm üretilmesini istedi. Kentteki trafik sorununun herkesin dilinde olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, “Türkiye’nin hava yolu bu kadar gelişmiş şehrinin doğuya, batıya ve Anadolu’ya ulaşımda bu kadar kötü olması anlaşılabilir değil. Bu bizim sağladığımız katma değerin geriye dönüşmemesidir” dedi.
Kentte yaşanan araç trafiği sorunu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis toplantısında gündeme geldi. Kent trafiğinin özellikle sabah ve akşam saatlerinde kilitlendiğine dikkat çeken ATSO Meclis üyeleri, özellikle kavşaklar başta olmak üzere küçük rötuşlarla rahatlamaların sağlanabileceğinin altını çizdi. Antalya-Alanya yoluna işaret eden üyeler, Alanya’ya gidip gelirken trafik sıkışıklığından dolayı 1 günün heba olduğunu söyledi. Kentteki hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşımın önemine dikkat çeken ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, Antalya gibi bir şehirde ulaşımın kötü olmasının anlaşılabilir olmadığının altını çizdi.
“CİDDİ BİR TRAFİK SORUNUMUZ VAR”
Kent trafiğine dikkat çeken ATSO Meclis Üyesi ve 35. Grup (Taşımacılık) Komitesi Üyesi Ayhan Yıldırım, “Antalya’da çok ciddi bir trafik sorunumuz var. Kültür ve Uncalı arasındaki ışıklardan yaya üst geçidi yapılmasıyla kurtulduk ama Karayolları Bölge Müdürlüğü önündeki birinci kapıda bir üst geçit, ikinci kapıda bir üst geçit var ve neredeyse hiç kullanılmıyor. Karayollarının A kapısı ile B kapısı önüne asansörlü iki tane üst geçit yapmışsınız ama Çallı’nın oradaki Özdilek’in önüne yaya geçişi için konulan trafik ışığı ana yolu kapatıyor. Akşam trafiğinde Çallı kavşağının sağ tarafı komple kapanıyor. Yayalar için konulan trafik ışığını kaldırarak oraya bir üst geçit yaparlarsa, trafik bir sonraki ışığa kadar rahat ilerler” uyarısında bulundu.
“BÜTÜN KAVŞAKLARDA SAĞA DÖNÜŞLERDE KONTROLLÜ IŞIĞIN OLMASI GEREKİYOR”
Kentteki trafik ışıklarında ciddi problemlerin olduğunu dile getiren Yıldırım, “Bütün kavşaklarda özellikle sağa dönüşlerde kontrollü ışığın olması gerekiyor. Maalesef bazı kavşaklarda karşı tarafa geçen olmamasına rağmen ışık yanıyor ve kontrollü ışık olmadığı için bütün trafik kilitleniyor” dedi. Köprülü kavşakların cep taraflarında ciddi sorunlar olduğunu belirten Yıldırım, SunExpress kavşağını örnek göstererek, “Mobilyacıların önüne çok geniş kaldırım yapılmış. Trafik askeriyenin önüne kadar kilitleniyor ve köprü de kullanılamıyor. Bunların düzenlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“PLANLAMAYI YAPANLAR ŞEHRİ BİR DOLAŞSIN”
Toptancı hal kavşağında bir iyileştirme yapıldığını dile getiren Yıldırım, TEDAŞ kavşağında da iyileştirme yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kent trafiğiyle ilgili planlama yapan kişilerin trafiğin kilitlendiği alanlarda şehri dolaşması gerektiğini kaydeden Yıldırım, “Gerekirse biz helikopter kiralayalım ve trafiği bir görsün. Sabah ve akşam trafiği nereleri kilitliyor baksın. Çok basit rötuşlarla trafikte çok büyük rahatlama sağlanabilir” açıklamasında bulundu.
“ALANYA’YA GİDİYORSUNUZ BİR GÜNÜNÜZ HEBA OLUYOR”
Antalya-Alanya arasındaki trafiğe de dikkat çeken Yıldırım, “Serik’te bir köprü yapıldı ama son ışıkta Alanya’ya giden bütün araçları kilitliyor. Bir şey yapılıyorsa sonuca vardırılması gerekiyor. Döşemealtı’na yapılan üst geçitler neden yapıldı? Kimin için yapıldı? merak ediyorum. Alanya’ya gidip gelmek için bir gününüz heba oluyor. Kaç tane ışık var. Buraların iyileştirilmesi gerekiyor. Çünkü, çekilmez bir hal aldı” diyerek kentteki nüfus artışına da işaret etti. Yatırımların günü kurtarmak için değil, 10-20 yılki nüfus hesap edilerek yapılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, çözüm beklediklerini kaydetti.
“SERİK-ALANYA ARASI TAM BİR İŞKENCE”
Yıldırım’ın açıklamalarına destek veren Meclis Üyesi Ali Rıza Akıncı ise, “Biz hızlı treni konuşuyoruz, gelecek için güzel bir şey ama alt-üst geçitlerde Serik’e kadar olan kısım tamamlandı. Aksu’dan rahat geçiyoruz ama Alanya’ya kadar olan kısım ise tam bir işkence. Şehir merkezinden 48 tane kırmızı ışıkta duruluyor. Gidip-gelseniz akşam oluyor. Bizim hızlı trenden de önce bunların üzerinde çok durmamız lazım” ifadelerini kullandı.
“MASTER PLANINI BİTİRİN VE ÖNÜMÜZE KOYUN”
İlgililer tarafından deprem olduğunda ‘Deprem master planını yapıyoruz’, trafikte sorunu olduğunda ‘trafik master planını yapıyoruz’ şeklinde açıklamalar yapıldığına dikkat çeken ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise, “Ben master lafını duyduğumda o işin olmayacağını anlıyorum. ‘Master planı’ lafını duyduğumda ‘Bu iş olmayacak’ diyorum. Lütfen artık master planını bitirin ve bizim önümüze koyun. Bizde şehrin denetleyici veya fikir oluşturacak mekanizması olarak eleştirilebilelim. Sürekli kavşak eleştirmek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.
“TRAFİK HERKESİN DİLİNDE”
Kentteki trafik sorununun artık herkesin dilinde olduğunu vurgulayan Bahar, “Trafik sorunu master planıyla geçiştirilecek bir durum olmaktan çıktı. Herkesin yarası artık. Haziran ayında Alanya’ya otoban temeli atılacak ama orası raylı sistem de istiyor. Bu konuda da çalışmalar olduğunu biliyorum. Alanya’ya gerçekten gidilemiyor. Türkiye’nin hava yolu bu kadar gelişmiş şehrinin doğuya, batıya ve Anadolu’ya ulaşımda bu kadar kötü olması anlaşılabilir değil. Bu bizim sağladığımız katma değerin geriye dönüşmemesidir” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim