Türk Hekimleri Antalya’da
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu 2’nci aile hekimleri buluşmasında konuşan Türk Tabipleri Birliği ikinci başkanı Uzm. Dr. Ali Çerkezoğlu, “Gerici dalganın içerisinde, geleneksel alternatif sağlık uygulamaları ile cisimleşen ama artık iyice zıvanadan çıkan uygulamalarla üstümüze yük daha fazla biniyor” dedi.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu 2’nci aile hekimleri buluşması Grida City Otel’de başladı. 24 Şubat tarihine kadar devam edecek olan çalıştayda Türk Tabipleri Birliği ikinci başkanı Uzm. Dr. Ali Çerkezoğlu, Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin ve çeşitli illerde görev yapan aile hekimleri yer aldı.
“OTORİTERLEŞME VAR”
Hem insan hakları açısından hem de sağlık ortamı açısından Türkiye’nin zor günler geçirdiğine dikkat çeken Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, “Türkiye açısından güzel şeyler söyleyemeyeceğim. Önümüzdeki süreçte bizleri bekleyen işsizlik, gelir adaletsizliği, yoksulluk üzerinden dünyanın pek çok yerinde bir otoriterleşme var. Biz de Türkiye’de bundan fazlasıyla nasibimizi alıyoruz. Hem sağlık ortamına dair hem de barıştan, insan haklarından ve adaletten yana olan tüm hocalarımız ve hekim arkadaşlarımız bunlardan zarar gördüler. Örgütümüzde görmekte. Savaş bir halk sağlığı sorunudur. Hem sınırlar ötesinde savaşlar ve şiddet var. Hem de otoriter rejimlerin yaratmış olduğu şiddet ortamı var. Bu şiddet ortamı tabii ki sağlık alanına da yansıyor. Sistemde ciddi bir çözülme ve değer kaybı var. Yönetenlerde ve muhataplarımız da eşitlik, adalet, merhamet ve vicdan gibi değerler değil, zalimlik, düşmanlık, ayrıştırma, göçe zorlama, yerinden etme gibi değerler var. Biz tüm bunlara rağmen iyi hekimlik mücadelesindeyiz. Onur yaratmakta inat eden bir grubuz. Türkiye’deki insan hakları mücadelesinde de demokrasi mücadelesinde de inadımızı ve duruşumuzu sürdüreceğiz. Çünkü biz sağlığı öyle tanımlamıştık. Hekimlik yapmamız hem bu kriz ortamında hem de otoriterleşen rejimlerde zor olsa da biz kendimize bu alanları yaratarak, mesleğimize ve insanlara olan inancımızı sürdürmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“HEKİMLER TEHDİT ALTINDA”
Hekimlerin şiddetten etkilendiğine ve tehdit altında olduğuna dikkat çeken Şahin, sağlık hizmetlerinin gitgide değersizleştirildiğini ve birçok şey ile uğraşmak zorunda kalındığını belirtti. Şahin, “Son günlerin en büyük gündemlerinden biri olan defansif tıbbın sağlık ortamına gelmesi. Hastadan çekinen, itirazdan korkan, dolayısıyla kriz ve yoksunluk içerisinde olan, belki de mesleki bağımsızlığını kaybeden, düşündüğünü yapamayan bir grubun içinde biz inatçı, kendini adamış meslek grubu üyeleriyiz” şeklinde konuştu.
“ÜCRETİZ SAĞLIK HİZMETİ İÇİN MÜCADELE”
Tabipler Birliği'nin üyesi olarak hem kendi emeklerine sahip çıkıp hem hizmet sunduğu hastaların haklarını koruyarak daha nitelikli ulaşılabilir ücretiz sağlık hizmetinin sistemli hale getirilmesi için mücadele ettiklerini söyleyen Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi ikinci Başkanı Ali Çerkezoğlu; " Tabipler Birliği üyesi olarak; hem yoksulların hem yaşamsal sağlığın belirleyicilerinin hak etmelerini sağlayacak bir siyasal sistem eleştirisi talebinde bulunan; kendisinin sadece öz benliği dışında başta kendi meslektaşları, birlikte çalıştığı sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınları 80 milyon yurttaşı, emekçileri, mağdurları açısından bu süreci dert edinen kişiler olmanın gururunu yaşıyoruz. Burada, aile hekimliğinin sorunları, beklentileri, sağlık sistemine ilişkin durumlar tartışılacak. Çalıştaydan belki de ilerletici olacak sonuçlar çıkacak. Ama daha da önemlisi bu dönemde dünyanın bu kadar bencil, çıkarcı, vurdumduymaz ve tüketici bir ortamda dayanışmayı önceleyen, bir araya gelen ve örgütsel bir tutumu takınan refleksi önemsiyoruz. Dayanışma ve yardımlaşmayı hedefleyen mütevazi çabalarımız çok değerli. Bazı değerleri içselleştirmemiz gerekiyor. Bizim savunduğumuz değer; eşitlik, kardeşlik, barış, kendisi dışındakileri düşünme olgusu” dedi.
“AKIL VE BİLİM ÖNEMLİ”
Günümüzde en çok tartışılan konulardan biri olan alternatif sağlığa değinen Çerkezoğlu şunları söyledi:
Akıl ve bilim çok önemli. Gerici dalganın içerisinde geleneksel alternatif sağlık uygulamaları ile cisimleşen ama artık iyice zıvanadan çıkan uygulamalarla üstümüze yük daha fazla biniyor. Aklın ve bilimin nerede kimin için kullanıldığı çok önemli uluslararası sağlık tekellerinin, ilaç tekellerinin, hastane zincirlerinin, tıbbi cihaz tekellerinin ve emperyalist ilişkilerin akıl ve bilimi kullandıklarını biliyoruz. Akıl ve bilimi kullanmaları iyi güzel fakat sadece sermaye ve rant için kullanılması bizce bertaraf edilmesi gereken şeylerden biri” şeklinde ifade etti.
Buluşmada oluşturulan dört ayrı çalışma grubu farklı başlıklar üzerinden değerlendirmeler yapacaklar. Hekimler üstlenmiş oldukları görevin sorumluluğunu farkında olduklarını ifade ederek birinci basamak sağlık hizmetlerinin mevcut halini, aile hekimliğine her gün bir yenisi eklenen yüklenmiş görevleri ve geleceği tartışacaklarını belirttiler. Popülist yaklaşımlarla kamuoyuna yansıyan checkup söylemi, ardı arkası kesilmeyen rapor istemleri, kanser taramaları gibi başlıklar başta olmak üzere birçok konu masaya yatırılacak. HABER: AYSEL ÖNER
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim