“Vergide adalet istiyoruz”
Vergide adalet istediklerinin altını çizen TÜRK-İŞ Antalya İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Antalya 1 No’lu Şube Başkanı Cemil Ünal, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini vurguladı. Ünal, vergi konusunda denetimin önemli olduğunun da altını çizdi.
Antalya’daki TÜRK-İŞ ve Yol-İş Sendikası binasına “Vergide adalet istiyoruz! Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın” yazılı pankart asıldı. Binanın kapısı ve içine de aynı yazı asıldı. Yaklaşık 3 hafta önce asılan pankartla ilgili görüşlerini aldığımız TÜRK-İŞ Antalya İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Antalya 1 No’lu Şube Başkanı Cemil Ünal, vergide adalet istediklerinin altını çizdi. Ünal, enflasyonun düşürülerek alım gücünün artırılmasını istediklerini de kaydetti. Finike-Demre-Kaş-Kalkan yolu ile ilgili adeta Antalya Valisi Hulusi Şahin’e destek veren Ünal, o yolun bölge için ihtiyaç olduğunu söyledi.
“AZ KAZANANDAN AZ, ÇOK KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALINSIN”
Verginin çalışanların maaşları üzerinden anında kesilebildiğine dikkat çeken Ünal, “Alınan ücretler orantılandığında verginin orantılı olması yönünden az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını talep ediyoruz. Çünkü, şuanda tam tersi bir durum var. Az kazanandan çok alınıyor, çok kazananlar ise gider veya zarar gösteriyor. Çalışanların gider veya zarar gösterme şansı yok. Vergi, bir ülkenin kalkınmasının ana damarıdır. Bununla ilgili sıkı bir denetim olmalı. Denetim olursa başarıyı elde ederiz” dedi.
“MATRAHLAR ARTIRILMALI”
Çalışanların Gelir Vergisi’ne takıldıkları matrahların artırılmasını istediklerini de belirten Ünal, 110 bin liraya kadar yüzde 15 olan vergide, Mayıs ayında yüzde 27’lik orana gelindiğine dikkat çekti. “Bu bizim gelirimizden fazla vergi alınmasına sebep oluyor” diyen Ünal, “Maalesef yüzde 35’e kadar çıkanlar oluyor. Matrahların artırılması çalışanlara az da olsa katkı koyar. Matrahların yükseltilmesi çalışanları biraz mutlu edecektir” açıklamasında bulundu.
“ALIM GÜCÜ ÇOK ZAYIFLADI”
“Aldığımız maaş zamları maalesef enflayon karşısında eriyip gidiyor” diyen Ünal, “Alım gücü çok zayıfladı. Çalışanların ev veya araba alması artık rüya” ifadelerini kullandı. Enflasyonla başa çıkabilmek için de denetimin önemli olduğunu kaydeden Ünal, “Marketlerde, büyük alış veriş merkezlerinde bir denetimsizlik var. Her şeyin fiyatı aldı başını gidiyor” dedi. Ünal, enflasyonun düşürülerek alım gücünün artırılmasını istediklerini de kaydetti.
“EK ÇERÇEVE ANLAŞMASI NEFES ALDIRDI”
Geçtiğimiz ay sonunda Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü imzalandığını da hatırlatan Ünal, 9 Mayıs 2023 tarihinde Hükümet, Kamu İşveren Sendikası (TÜHİS) ve TÜRK-İŞ arasında imzalanan “2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü”nün eki niteliğinde olmak kaydıyla imzalanan toplu iş sözleşmelerinde yürürlük sürelerinin farklı aylarda başlamasından ve enflasyon kaynaklı farklı ücret zamlarının ortaya çıkardığı veya çıkaracağı ücret farklılıklarını gidermek amacıyla düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. 1 milyon 400 bin üyesi olan TÜRK-İŞ’in yüzde 30’unun toplu sözleşmesinin 1 Ocak’ta, yüzde 70’inin ise 1 Mart’ta başladığını kaydeden Ünal, “1 Ocak ile 1 Mart arasındaki farkın kapanabilmesi için enflasyon farkı + ücret zammının toplamının yüzde 32,57’nin altında kalması halinde bunun yerine toplu iş sözleşmesinin üçüncü 6 ayında uygulanacak olan enflasyon + ücret zammı toplamından oluşan ücret zammının yüzde 32,57 olarak uygulanmasına karar verildi. Enflasyon+ ücret zammının yüzde 32,57’nin üzerinde olması halinde yüksek olan oran uygulanacak. Bu bize biraz nefes aldıracak” diyerek protokolün imzanmasında büyük emek sarf eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile Yol İş Sendikası Genel Başkanı ve TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar’a teşekkür etti.
“FİNİKE-DEMRE-KAŞ-KALKAN YOLU İHTİYAÇ”
Antalya Valisi Hulusi Şahin’in desteklenmesi gerektiğini vurguladığı Finike-Demre-Kaş-Kalkan arasında yapılacak olan otoyola bakış açılarını da sorduğumuz Ünal, şunları dile getirdi:
“Yapılması elzem bir yol. O yola ihtiyaç var. Çünkü, artık sahil yolu trafiği kaldırmıyor. Hızlı bir şekilde çözüm üretilmesi gerekiyor. Yol yapılması için illaki ağaç kesilmesi gerekiyor ama Karayolları, kestiği ağacın kat be kat fazlasını diker. Biz 1 tane kesersek bin tane dikeriz. Orada 60 ağaç kesilse, biz 60 bin ağaç dikeriz. Dikkat ederseniz yol ağaçların en az zarar göreceği şekilde yapılacak. Tüneller, viyadükler var. Yol bir medeniyettir. Bugün Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıldönümü. Antalya da ikinci derece deprem bölgesi. Allah korusun ama o bölgede bir deprem olsa kullanılabilecek alternatif başka bir yol yok. Sahil yolundan başka yol yok. Bunları da düşünmek lazım.” HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim