Bugün 23 Kasım 2024 Cumartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3005.805
    %1.82
  • Dolar
    34.5348
    %0.14
  • Euro
    36.0249
    %-0.48
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yağışların azlığı çiftçiyi tedirgin ediyor
29 Ocak 2023 Pazar 17:06

Yağışların azlığı çiftçiyi tedirgin ediyor

Mevsim normallerinin dışında seyreden hava ve az yağışlı günlerin yaşanması, açık alan üretimi yapan çiftçileri tedirgin ediyor. Bundan dolayı hububat üretimi yapan çiftçilerin sulu tarıma yöneldiğine dikkat çeken ATB Meclis üyeleri,

Mevsim normallerinin dışında seyreden hava ve az yağışlı günlerin yaşanması, açık alan üretimi yapan çiftçileri tedirgin ediyor. Bundan dolayı hububat üretimi yapan çiftçilerin sulu tarıma yöneldiğine dikkat çeken ATB Meclis üyeleri, arpa ve buğday üretiminden şeker pancarı ve mısır üretimine kaymaların olduğunu belirtti. Sektör temsilcileri, yüksek tohum ve gübre fiyatlarının da çiftçiyi olumsuz etkilediğine işaret etti.

 

İklim değişikliğinin etkisiyle havalar mevsim normallerinin dışında seyrederken eskiye nazaran daha sıcak günler yaşanıyor. Yeterli seviyede yağışların olmaması ise, açık alan üretimi yapan çiftçileri hangi ürünü ekeceği konusunda tedirgin ediyor. Yağışların az olması çiftçiyi farklı üretim tercihlerine yöneltiyor. Buna tohum ve gübre fiyatlarındaki fahiş artışlar da eklenince özellikle hububat üretiminde kaymalar yaşanıyor. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis üyeleri, hububatta arpa ve buğday üretimi azalırken şeker pancarı ve mısır üretiminin arttığına dikkat çekti.

 

“YAĞIŞLA BİRLİKTE TOHUM VE GÜBRE FİYATLARI DA ETKİLİ”

Aksu ve Serik bölgelerinde buğday üretiminden mısır üretimine kaymaların yaşandığına işaret eden ATB Meclis Başkan Yardımcısı Murat Köseoğlu, “Yağışların etkisi elbette var ama sadece yağışlara bağlamak doğru değil. Bu yıl birden fazla etkenle karşılaştık. Yağışların düşük olması en büyük etken ama hububat tohum fiyatlarındaki afaki artışlar da etkili. Bu yıl yetersiz bir desteklemeyle karşılaştık. Biz daha fazlasını bekliyorduk. Bunun yanında kimyevi gübre, taban ve üst gübrede fiyatların düşmemesi var. Yurt dışında fiyatlarda geri gelmeler devam ediyor ama iç piyasaya yansımalar geç oluyor. İç bölgelerde çiftçilerin ne ekeceğiz veya ektiğimiz ürünü kaça satacağız? düşüncesinin de etkisiyle bu yıl buğday üretiminde büyük kayma oldu. Aksu ve Serik ovasında kaymada birinci ürün olarak mısır görünüyor. Buğday ekimi azaldı. Pamukta ne olacağı belli değil” şeklinde konuştu.

murat-koseoglu.jpg

YAYLALAR ŞEKER PANCARINA KAYIYOR

Yayla kesimlerinde de aynı durumların söz konusu olduğunu belirten ATB Meclis üyesi Ahmet Yılmaz ise, geçtiğimiz yıl 4-5 lira civarında olan tohum fiyatlarının bu yıl 14-15 liraya yükseldiğini söyledi. Yaylalarda şeker pancarına kaymaların yaşandığını kaydeden Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl 18 bin dönüm civarında pancar ekimi varken bu yıl talebin 25 bin dönüme kadar çıktığı belirtiliyor. Verimli topraklarımız sulamaya elverişli olduğu için üreticiler yüzde 80-90 şeker pancarına kaydı. Bunun sebebi hem alım garantisi var hem de çiftçiler geçtiğimiz yıl para kazandı. Para kazanma beklentisinden dolayı şeker pancarına kayma var. Sulama sistemi olan yerler pancara kaydı” dedi.

ahmet-yilmaz.jpg

“BEDELİNİ HEPİMİZ ÖDEYECEĞİZ, GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI LAZIM”

İklimsel sıkıntılardan dolayı ekilemeyen arazinin çok fazla olduğunu dile getiren ATB Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk ise, “Çiftçiler kuru yere ekim yapmak istemedi. Bu psikolojik etki bile fiyatlarda oynamaya sebep oldu. Çünkü, Rusya’da da ciddi bir kuraklık var. Basından takip ettiğimiz kadarıyla 2023 yılı modern tarihin en sıcak yıllarından biri olacak. Yıllardır konuşulan küresel ısınmanın ne kadar gerçekçi olduğunu yaşayarak görüyoruz. Aralık ayını bile insanlar deniz kenarında geçirebiliyor. Bu insanlara sempatik, iyi bir şey gibi geliyor ama hasatla birlikte cepler yanmaya başlayınca bunun bedelini toplum olarak hepimiz ödeyeceğiz. Gerekli önlemlerin alınması lazım. Konya Ovası’nda bile maalesef planlı tarım yapılmadığı için mısır ekimine çok fazla geçiş oldu. Konya Ovası, yapısı itibariyle çok sulak değil ve mısır gibi çok su isteyen ürünün orada yetiştirilmesi rantabl değil ama verimin daha yüksek olması, daha iyi fiyatlara satılması çiftçiyi buna yönlendiriyor. Maalesef biz tarımda kısa vadeli kârlarımızı uzun vadeli sürdürülebilirliğe tercih ediyoruz” açıklamasında bulundu.

nuri-buyukselcuk.jpg

“BAHAR YAĞIŞLARI ÖNEMLİ”

İşi gereği Konya, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Ankara ve Aksaray bölgelerini gezen ve oralarda gözlemleme yapan ATB Meclis Üyesi Kadir Sarıcalar ise, buğday ve arpa ekimi azalırken pancar ve mısır ekimine eğilimin fazla olduğunu söyledi. Çiftçilerin sulu üretime döndüğüne dikkat çeken Sarıcılar, çiftçinin yaşadığı karamsarlığın kalkması için önümüzdeki yağışların önemli olduğunun altını çizdi. Bahar yağışları iyi olmazsa üretimde büyük sıkıntı yaşanacağına işaret eden Sarıcalar, yağış açısından Akdeniz bölgesinin diğer bölgelere göre şanslı olduğunu kaydetti. HABER: YUSUF KATRAĞ

kadir-saricalar.jpg

Bu haber toplam 2086 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim