




“Yeni sistemi hep birlikte inşa edeceğiz”
“Bugünün Türkiye’si ve güçlendirilmiş parlamenter sistem ile yarının Türkiye’si” konulu panelde konuşan CHP, SP, DP, DEVA ve Gelecek Partisi Genel Başkan yardımcıları, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirerek güçlendirilmiş parlamenter sistemin hep birlikte inşa edileceğini söyledi.
Antalya Kanaat Önderleri Platformu tarafından “Bugünün Türkiye’si ve güçlendirilmiş parlamenter Sistem ile yarının Türkiye’si” konulu panel düzenlendi. Nazım Hikmet Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün, Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Uçak ve Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya konuşmacı olarak katıldı. Panele Antalya milletvekilleri Rafet Zeybek, Cavit Arı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, altılı masadaki siyasi partilerin il, ilçe başkanları ve partililer katıldı. Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
“OLUŞUM 15 İLÇEDE TAMAMLANDI”
2 yıl önce siyasi parti ayrımı yapmadan oluşumu başlattıklarını bildiren Antalya Kanaat Önderleri Platformu Kurucu Başkanı İbrahim Bodur, “Ülkemize hizmet etmek, atanmış ve seçilmişleri doğru yönlendirmek amacıyla bir sivil toplum kuruluşu oluşturduk. Her ilçede farklı görüşlerde ülkesine ve kentine faydalı olmak isteyen, bulunduğu ortamda sözü dinlenen kanaat önderlerini biraraya getirdik. Bu yaklaşık 4 yıllık çalışmanın sonucudur. İçimizde eski belediye başkanları, il başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, STK’lar, bölgenin duayen insanları bulunmakta. Antalya’da 15 ilçede oluşumu tamamladık. Kısa sürede kalanları da tamamlayacağız. Ayrıca yurt genelinde 14 ilde çalışmalar başladı” dedi.
“VATANDAŞLA YÖNETİCİLER ARASINDA SAĞLIKLI BİR BAĞ KURMAYI HEDEFLİYORUZ”
“Amacımız yaşanabilir bir Türkiye doğrultusunda yaşam kalitemizi geliştirmek, ülke yönetiminde etkin olmak, kentimize katkıda bulunmak, vatandaşlık bilincini oluşturmak” diyen Bodur, “Hedefimiz yaşadığımız kentin ve ülkemizin dürüst, güçlü, çalışkan, liyakatli ve özverili kişiler tarafından yönetilmesine katkıda bulunmak, vatandaşla yöneticiler arasında sağlıklı bir bağ kurmaktır. Gönüllülerden oluşan bu platform, vatandaşın istek ve temennilerinin belediyelerle kamu kurumlarına iletilerek çözüm ortağı olmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
“BÜROKRATİK DEĞİL, DEMOKRATİK DEVLET ANLAYIŞINI BENİMSİYORUZ”
Bürokratik devlet değil, demokratik devlet anlayışını benimsediklerinin altını çizen Bodur, “Kurum ve kurullarıyla yerli yerine oturmuş siyasi ahlak reformu ve ciddiyetle toplum üzerinde demokrasi kültürünün yeniden tesis edilmesini istiyoruz. Çünkü, demokrasi çoğunluktan farklı düşünenlerin haklarının da korunduğu sistemlerdir. Kanaat önderleri olarak, kutuplaştırılarak kendi ötekisi oluşturulan bir zihniyet yerine sevgi dilini kullanarak farklı düşünce ve tarzlara karşı ortak değerlerde buluşmayı seçen ve birleştirici bir zihniyetin yerleşmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“6 PARTİ OLARAK ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK”
CHP, SP, DP, DEVA, İYİ Parti ve Gelecek Partisi olarak 6 partinin yaklaşık 1 yıldır birlikte çalıştığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise, “Biraraya gelemez dediler, biraraya geldik. Birarada kalamaz dediler, birarada kaldık. Birarada çalışamaz dediler, birarada çalıştık. Çok önemli çalışmalara da imza attık. 28 Şubat’ta genel başkanların imzaladığı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metni, salt hükümet sistemini içermiyor. Sadece hükümet sistemi değil içerisinde temel hak ve özgürlükler, kamu yönetimi, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi etik, yolsuzlukla etkin mücadele, düzenleyici ve denetleyici kurumlar var. Çok önemli konularda temel ilkelerde uzlaştık” dedi. Altılı masada demokrasi ve hukukun üstünlüğü olduğunu vurgulayan Erkek, “Ülke partili cumhurbaşkanlığı sistemine savrulduğu için biz biraradayız” ifadelerini kullandı.
“GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMİ TESİS EDECEĞİZ”
Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin iflas ettiğini ileri sürerek “Bu sistemi değiştirmemiz lazım” diyen Erkek, “İlk seçimde iktidar olacağımıza inanıyoruz. Altılı masanın ortak olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı adayı ilk seçimde Türkiye’nin 13’ncü Cumhurbaşkanı olacak. Öncelikle vatandaşın sorunlarına eğileceğiz ama sonrasında milletimizin takdirine bir referandum sunacağız ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi tesis edeceğiz. Bunu demokratik hukuk devleti için yapacağız. Gelecek nesiller, bağımsız ve tarafsız yargı için, adalet için yapacağız. Çünkü, sistemle her şey doğrudan bağlantılı” açıklamasında bulundu.
“SAĞLIKLI BİR SİSTEM KURAMADIK”
Eski parlamenter sistemden kaynaklanan birçok aksaklık olduğunu dile getiren Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feramuz Üstün ise, “İhtilal dönemlerinde olduğu için sorumluluk başbakana verilmiş yetki cumhurbaşkanında. Böyle aksayan yönü vardı. Şuanda bizim önerdiğimiz parlamenter sistem gibi değil. Milletin partili cumhurbaşkanlığı sistemine oy vermesi de eski parlamenter sistemin aksayan yönleriyle alakalıydı. Atatürk’ten sonraki döneme baktığımızda her zaman birileri kazanıyor, birileri kaybediyor. Ülke olarak toptan kazanmayı bir türlü başaramadık. Bunun sebebi de sağlıklı bir sistem kuramamak” şeklinde konuştu.
ORTAK AKIL VURGUSU
Altılı masanın sağlıklı bir sistem kurmak için anlaştığını kaydeden Üstün, “Geçmişte farklı alanlarda birbirlerini eleştirmiş olsalar da memleketin içerisine düştüğü durum, altı partiyi, lideri biraraya getirdi. Bence, herhangi bir partinin altından kalkacağı, bir partinin çözeceği kadar meselelerimiz basit değil. Onun için ortak akılla herkesin elini taşın altına koyarak bir süreç yürütmeliyiz” dedi. Üstün, altılı masanın ülkenin demokrasi tarihi için bir kazanım olduğunu da sözlerine ekledi.
“YENİ NESİL SİYASETÇİLERİ SİYASETE KAZANDIRIYORUZ”
Partideki siyasi geçmişi olmayanların oranının yüzde 65-70 civarında olduğuna işaret eden DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Uçak da, yeni nesil siyasetçileri siyasete kazandıran bir parti olduklarını söyledi.
“ZİFİRİ KARANLIKTAN ÇIKIP AYDINLIK GÜNLERE ULAŞACAĞIZ”
AK Parti iktidarının 20 yıllık dönemini cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden öncesi ve sonrası olarak ikiye ayıran Uçak, şunları kaydetti:
“Ülkeyi alacakaranlıkta aldılar, umut vadettiler, mağduriyetleri öne sürdüler ve ülkeyi yavaş yavaş aydınlık bir iklime doğru taşıdılar. Ne zaman ki cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi konuşmaları başladı ve bu sisteme geçildi o zaman zifiri karanlık başladı. 100 yıllık cumhuriyetin kazanımlarını cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kaybettiğimizi düşünüyorum. Yeniden kazanmak belki yıllar alacak ama geçmişte de bu farklı zamanlarda oldu. Türk milleti büyük ve yeniden ayağa kalkmasını bilen bir millet. Onun için biz bu zifiri karanlıktan yavaş yavaş çıkıp aydınlık günlere ulaşacağız.”
“ÜLKEYİ BİR DÖNEM DAHA BU İKTİDARA TESLİM ETMEMİZİ GEREKTİREN HİÇBİR NOKTA YOK”
Güçlendirilmiş parlamenter sistem için altı partinin biraraya gelmesinin umut olduğunu söyleyen Uçak, “Zifiri karanlıktan alacakaranlığa geçtiğimizi düşünüyorum. Eminim seçimden sonra bu ülke aydınlık yarınlara ulaşacak. Bizim bugün konuşmamız gereken acaba AK Parti barajı aşabilir mi aşamaz mı? olmalı. Çünkü, ülkeyi yeniden ülkeyi bir dönem daha bu iktidara teslim etmemizi gerektiren hiçbir nokta yok. Nereden bakarsanız bakın. Eğitime, sağlığa, dış politikaya, ekonomiye hangi konuya bakarsanız bakın çok kötü bir dönem yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Sistemin değişmesinin kendileri için memleket meselesi olduğunu vurgulayan Uçak, “Bu konu ülkemizin demokrasiye geçişi için bizim açımızdan olmazsa olmaz” ifadelerini kullandı.
“YENİ SİSTEMİ HEP BERABER İNŞA EDECEĞİZ”
1982’deki sistemin ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin şahsa özel bir sistem olduğunu savunarak bu sistemden çıkarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yapılması gerektiğini vurgulayan SP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ise, şunları dile getirdi:
“Güçlendirilmiş parlamenter sistem derken 1982 anayasasında darbe sonrası Kenan Evren’in Cumhurbaşkanlığına göre tasarlanmış bir parlamenter sistem değil, 100 yılı aşan Türkiye Cumhuriyeti’nin daha da eskiye dayanan dünya yönetim sisteminin tecrübelerinden de istifade ederek olumlu yanlarını devam ettireceğimiz, olumsuz yanlarını da ülke tecrübemiz ve dünya yönetim tecrübesiyle telafi edeceğimiz bir sistemi hep beraber inşa etmek durumundayız. Bu sistemde dikkat etmemiz gereken bazı temel hususlar var. Yasama, yürütme ve yargı arasında bütün evrensel hukukta öngörülen ve otoriterliğe kaymayı engelleyecek şekilde kuvvetler ayrılığını mutlaka tesis etmemiz gerekiyor. Yine temel hak ve hürriyetleri siyasilerin vicdanına bırakmadan güvence altına almalıyız. Yine kamu yönetimini sadece iktidarda olan partilerin istifade ettiği yer olmaktan çıkarıp şeffaf, denetlenebilir, ehliyet ve liyakat esasına dayalı, sıfır toleransla yolsuzluk ve israfla mücadele eden bir kamu yönetimini inşa etmek zorundayız. Yine demokratik ve rekabet edilebilir bir siyasal rejimi inşa etmek zorundayız. Basın hürriyetini de sağlamak zorundayız.”
“HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”
Anayasaların toplumsal uzlaşıyla oluşturulan metinler olduğunun altını çizen Kaya, bütün partilerin ortaklaştığı, bütün ülkenin renklerinin var olduğu bir uzlaşıyla yeni sistemin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Altı partinin ara dönemden çıkıp güçlü, demokrasisi oturmuş, rekabet edilebilir bir siyasal rejimi inşa etmek için bir gayret içerisinde olduğunu söyleyen Kaya, “Bunu elbette tek başımıza yapmamız mümkün değil. Başta sivil toplum olmak üzere milletimizle birlikte yapacağız” dedi.
“İKTİDARIN GİTME ZAMANI GELDİ”
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ve AK Parti iktidarına yönelik eleştirilerini dile getirerek iktidarın gitme zamanının geldiğini söyleyen DP Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt da, “Bu iktidarın artık gitme zamanı gelmiştir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, millet ittifakını kurarak ve akabinde birbirinden farklı görüşlerde olmasına rağmen altı siyasi partinin biraraya gelmesini sağlayarak Recep Tayyip Erdoğan’ın uykularını kaçırmış, Türk milletine bir umut, heyecan, gelecekle ilgili güzellikler ifade etmeye başlamıştır. Biz parti devletini konuşmak yerine buradan nasıl çıkacağımızı, neler yapacağımızı, nasıl bir davranış sergileyeceğimizi konuşmak durumundayız. Fitneye, fesada, gıybete, dedikoduya, iftiraya mahal vermeden, birliğimizi beraberliğimizi bozacak, altılı masayı dağıtmaya yönelik her türlü oyunu bozmak üzere fikir birliği içerisinde olmalıyız” dedi.
“NE YAPARLARSA YAPSINLAR GİDECEKLER”
“Biz öylesine güçlü bir ses olmalıyız ki nasıl 2019 yılı Haziran ayında İstanbul seçimlerinde tıpış tıpış gittilerse yapılacak ilk seçimde de bunları tıpış tıpış gönderecek cesarette olmalıyız” diyen Enginyurt, “Korkuya, endişeye mahal yok. Ne yaparlarsa yapsınlar gidecekler” ifadelerini kullandı. HABER: YUSUF KATRAĞ
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim