Bugün 22 Ekim 2024 Salı
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2999.711
    %0.19
  • Dolar
    34.2398
    %-0.64
  • Euro
    37.0657
    %-0.54
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Devletin gören gözü, işiten kulağıyız”
20 Ekim 2024 Pazar 16:07

“Devletin gören gözü, işiten kulağıyız”

Muhtarlar Günü nedeniyle konuşan Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Süleyman Kabaağaç, sorunların çözüme kavuşturulmasında olmazsa olmaz olan muhtarların, devletin mahallelerdeki gören gözü, işiten kulağı olduğunu vurguladı.

19 Ekim Muhtarlar Günü, Antalya’da düzenlenen törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törende muhtarlar Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu. Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara’nın da katıldığı törende konuşan Batı Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Nazif Alp, “Toplumun kılcal damarlarını oluşturan muhtarlar, hem en küçük yerleşim birimlerinin başı hem de merkezi idaresinin vatandaşlara en yakın temsilcileridir. Muhtarların sosyal ve toplumsal yapımızda büyük önemi ve rolü bulunmakta” dedi. Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Süleyman Kabaağaç da, “Muhtarlar aynı zamanda vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasında sorunların çözüme kavuşturulmasında olmazsa olmaz bir öneme sahip olup, mahallelerimizde devletimizin gören gözü, işiten kulağıdır” diye konuştu. Türkiye’de 50 bin 516 muhtar bulunduğunu ve bunların 640’ının kadın olduğunu belirten Türkiye Muhtarlar Federasyonu Antalya Şube Başkanı Mustafa Yılmaz ise, Antalya’daki 913 muhtarın 45’inin kadın olduğuna dikkat çekti.

img-4763.jpg

“İLK MUHTARLIK SEÇİMİ 1833’TE YAPILDI”

Muhtarlığın ilk olarak 1830’lu yıllarda Osmanlı döneminde muhtariyet adıyla kurulduğunu ve aynı yıl ilk seçimin Bolu’da yapıldığını hatırlatan Türkiye Muhtarlar Federasyonu Antalya Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, “İkinci seçim 1833 yılında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yapılmıştır. Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olan Gül Esin, 1933 yılında Aydın’ın Çine ilçesinde 4 erkek rakibine 500 oy fark atarak seçilmiş ve bu görevi 21 yıl sürdürmüştür” dedi.

img-4744.jpg

“ANTALYA’DA 913 MUHTARIN 45’İ KADIN”

1944 yılında Muhtariyet Kurumu’nun Muhtarlık olarak yenilendiğini belirten Yılmaz, “Muhtar sayası 24 Nisan 2024 tarihi itibariyle ülkemiz genelinde 50 bin 516 olmuştur. Bunun 640’ı kadındır. Antalya’da ise 913 muhtarımızın 45’i kadın” dedi. Türkiye Muhtarlar Derneği Antalya Şubesi’ni 2016 yılında kurduklarını belirten Yılmaz, üye sayılarının 700’ü aştığını bildirdi. Yaptıkları hizmetleri de anlatan Yılmaz, tüm muhtarların gününü kutladı.

mustafa-yilmaz.jpg

“YEREL YÖNETİMLERİN BAŞI, MERKEZİ İDARENİN VATANDAŞLARA EN YAKIN TEMSİLCİSİYİZ”

Kent yaşamında halka en yakın birim olarak mahalle demokrasisinin kökleşmesinin, kent hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi açısından önemli olduğunun altını çizen Batı Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Nazif Alp ise, “Her geçen gün kurumsallaşma sorunlarımızın giderilmesi bizleri mutlu ediyor. Yerel yöneticilerin yerel halk ile olan iletişimi katılımcı demokrasinin önemli bir ayağını oluşturuyor. Toplumun kılcal damarlarını oluşturan muhtarlar, hem en küçük yerleşim birimlerinin başı hem de merkezi idaresinin vatandaşlara en yakın temsilcileridir. Muhtarların sosyal ve toplumsal yapımızda büyük önemi ve rolü bulunmakta. Mahallenin önde gelen, sözü dinlenen, hâlâ güvenilir kişisi olmakla birlikte devlet nezdinde mahallenin temsilcisidir. Kurumlar arasında anahtar rolündedir” diye konuştu.

img-4747.jpg

“BİZLERİ MUTLU EDEN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Muhtarlar Günü’nü kendilerine kazandırmasından dolayı çok mutlu olduklarını kaydeden Alp, şunları dile getirdi:

“Gerek muhtarlık müessesesine verdiği önem ile etkinlik ve rollerinin güçlendirilmesi, gerekse de bu müessesenin himaye edilerek çeşitli düzenlemeler ve iyileştirmelerle ihya edilmesi noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda İçişleri Bakanımızın çalışmasıyla birlikte kurulması kararlaştırılan Muhtarlardan Sorumlu Vali Yardımcısı görevlendirilmesi, Büyükşehir Belediyelerinde Muhtarlar Daire Başkanlığı, diğer belediyelerde ise Muhtarlar Müdürlüğü kurulması biz muhtarları mutlu etmiştir. Taleplerimizin takip edilmesi ve hızlı bir şekilde çözüm bulunması adına atılan kurumsal adımlar da tarihe geçen çalışmalar olmuştur.”

nazif-alp.jpg

“YEREL YÖNETİMLERİN VAZGEÇİLMEZ BİR PARÇASIYIZ”

“1829 yılından günümüze yenilenerek aktarılmış köklü geçmişiyle demokrasinin ilk adımı, vatandaşın çaldığı ilk kapı olan muhtarlarımız yerel yönetimlerin vazgeçilmez bir parçasıdır” diyen Antalya Muhtarlar Derneği Başkanı Süleyman Kabaağaç ise, “Muhtarlarımız bulunduğu mahalle ve köylerde devletimizin tüm kurumlarını temsil etmekle, bölgedeki halkın devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı rol oynayan ve çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel unsurlarında birisi olan yönetime katılımcılığı kolaylaştırmakta. Muhtarlar aynı zamanda vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasında sorunların çözüme kavuşturulmasında olmazsa olmaz bir öneme sahip olup, mahallelerimizde devletimizin gören gözü, işiten kulağıdır. Vatandaşlarımızın kamu ve yerel yönetimlerce gerçekleştirilen hizmetlerle buluşması, insanımızın mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmeleri için kamu ve yerel yönetimler arasında önemli bir köprü vazifesi gören başta Antalya’da görev yapan muhtarlarımız olmak üzere tüm muhtarlarımızın gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

suleyman-kabaagac-1.jpg

“BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİSİNİZ”

Halkın teveccühüyle iş başına gelen muhtarların, halka en yakın yönetim birimleri olduğunun altını çizen Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara ise, “Bizim için hem vatandaş, hem seçilmiş bir muhtar, hem de çalışma arkadaşımız olarak çok önemlisiniz” diyerek tüm muhtarların gününü kutladı. Halkın sesini duymak, sıkıntısından haberdar olmak istediklerini belirten Kaymakam Kara, “Yapacağımız çalışmalarda pusulamız muhtardır” şeklinde konuştu. Muhtarlığın fedakarlık isteyen bir görev olduğunun altını çizen Kara, vatandaşların görevleri olmamasına rağmen ilk gittiği kişinin muhtarlar olduğuna dikkat çekti. HABER: YUSUF KATRAĞ

ihsan-kara-1.jpg

Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim