Bugün 23 Ekim 2024 Çarşamba
  • Antalya24 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    3017.587
    %-0.16
  • Dolar
    34.2879
    %0.17
  • Euro
    36.9787
    %-0.07
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
"Ayrımcılığa son verilsin!"
23 Ekim 2024 Çarşamba 15:40

"Ayrımcılığa son verilsin!"

Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, geçen yıl Ekim ayında bu yana devlet tarafından berber, kuaför ve güzellik salonu çalışanı çıraklara yönelik verilen teşviklerin kaldırılmasını eleştirdi.

Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun'dan teşvik tepkisi:

"Ayrımcılığa son verilsin!"

Antalya Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun, geçen yıl Ekim ayında bu yana devlet tarafından berber, kuaför ve güzellik salonu çalışanı çıraklara yönelik verilen teşviklerin kaldırıldığını, diğer 135 meslek grubu için bu teşviklerin devam ettiğini belirtti ve bu adaletsiz uygulamanın bir an önce son bulması gerektiğini belirtti. Uzun, kurumsal bir çağrıda bulunarak "Ya bütün meslek birlikleri için bu teşvikler kaldırılsın ya da berber, kuaför ve güzellik salonu çalışanlarına da tekrar uygulansın" dedi.

2-047.jpg

"BERBER ESNAFI TÜKENİYOR"

Uzun, gazetemize özel verdiği demeçte, berber esnafının zor bir sürecin içinden geçtiğini belirtti. Uzun, esnafın ekonomik olarak ciddi krizlerle karşı karşıya olduğunu ve sunulan teşviklerin kesintisinin bu durumu daha da zorlaştığını ifade etti. Teşviklerin yaşattığı sektörün adeta çöküşe sürüklendiğini belirten Uzun, şu sözleri dile getirdi:

"Her gün bağırıp çağırıyoruz, berber esnafı ölüyor, tükeniyor diye. Geçtiğimiz yıl 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle, yanımızda çalıştırdığımızda çıraklara yönelik devlet tarafından verilmekte olan teşvikler kaldırıldı. Bu tarihten beri berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecileri teşvik alamıyorlar. 2023 Ekim ayına kadar bu teşviklerden faydalanabiliyorduk, ancak bu tarihten itibaren sonra kesildi. Diğer 135 meslek grubu ise hala bu teşviklerden faydalanabiliyor. Peki, bunda bizim ne suçumuz var?"

Başkan Uzun, teşviklerin sadece berber ve kuaför sektöründe verilememesinin anlaşılmaz bir durum olduğunu ve bu muamele, adaletsiz bir şekilde hayata geçirildiği için esnafın zor durumda olduğunu belirtti. Özellikle ekonomik krizlerin yaşandığı günümüzde devlet teşviklerinin kalıcı olması esnafın yaşaması için en önemli yollardan biri olduğu vurgulandı.

3-037.jpg

"ANKARA'DAN GELEN İLGİNÇ YANIT"

Yüksel Uzun, konuyu Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı'na da aktardığını söyledi. Ancak aldığı cevapla şaşkınlıklarının bir kat daha arttığını kaydetti Uzun, şunları kaydetti:

"Bakan yardımcısı Erzincan'da bir bayan kuaförünün 45 öğrenciyi işçi olarak kaydederek bu durumu suistimal etmesinden dolayı bütün Türkiye genelinde berber, kuaför ve güzellik salonu işletmecilerinin almakta olduğu teşviklerin kesilmesine neden olduğunu söyledi. Birn işyeri yüzünden koskoca Türkiye’nin 81 ilinde teşviklerin kesilmesini anlamak gerçekten mümkün değil."

Uzun, suistimalin gerçekleştiği işletme yüzünden ülke genelindeki bütün berber esnafının cezalandırıldığını belirterek, "Bu olayla ilgili olarak Erzincan'daki Milli Eğitim Müdürlüğü hiç mi kontrol etmedi? Eğer yaptıysa, bu işletmeyi cezalandırın. Ama neden 81 ildeki tüm berber ve kuaför işletmeleri cezalandırılıyor? Ceza verilecekse sadece o işletmeye verilsin, Bu durumun cezasını bütün Türkiye'deki esnaf çekmemeli" dedi.

"EKONOMİK ZORLUKLAR HERKES İÇİN EŞİT OLMALI"

Berberler Odası Başkanı Uzun, ekonomik krizin büyük bir etki yarattığını ifade ederek, bu süreçte yapılan ayrımcılığın kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle teşvikler kaldırılacaksa, bunun için tüm meslek gruplarının kapsanması gerektiğini savundu.

Yüksel Uzun; "Eğer ülke olarak gerçekten ekonomik zorluk yaşıyorsak, hiçbir meslek grubu için teşviki verilmesin. O zaman kimsenin bir itirazı olmaz. Ancak 135 meslek grubu teşvik almaya devam ederken, sadece berber, kuaför ve güzellik salonu çalışanlarına destek verilmemesi büyük bir adaletsizliktir. Biz de bu teşviklerden yararlanmak istiyoruz, yanlış uygulamadan ve çifte standart olan bu uygulamadan bir an önce vaz geçilmesini talep ediyoruz."

ESNAFIN ZOR DURUMU

Berberler Odası Başkanı Yüksel Uzun'un bu açıklamaları, berber esnafının içinde bulunduğu zor durumu bir kez daha gözler önünde serdi. Sektörde ayakta kalabilmek için devlet desteğinin büyük bir önem taşıdığını belirten Uzun, Teşviklerin yeniden devreye sokulması gerektiğini belirtti.

Türkiye genelinde binlerce berber, kuaför ve güzellik salonu işletmesi, devlet teşviklerinin yeniden sunumunu beklerken, bu süreçte yaşanan ayrımcılığın sona ermesi için de bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

HABER: İSA KAVLAK

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim